Kávéfőző javítás, szűrő karbantartás

Ha nem törődünk a kávéfőzőnkkel és nem ápoljuk rendszeresen, akkor bizony nem is várhatjuk el a hosszú élettartamot. És a kávé minőségére is kihathat a gondatlanságunk. A legtöbb gondot a vizkövesedés okozhatja. Ezért a minimum havi egy vizkőmentesítés szükséges (használattól és víztől függően ez lehet több is).

Gyakori az is , hogy vízbetöltő nyílás mellé öntik a vizet és nem törlik le, ez előbb utóbb a tömítés ellenére a készülék belsejébe szivárog, ahol zárlatot okozhat.

Ha a víztartályfedelük alól gőz gomolyog és kevesebb, ám méreg keserű kávét készítenek. Elvízkövesedett, nem vitás. A kazán és a kifolyó vezetéket azonban vízkőoldós, illetve citrom- vagy ecetsavas többszöri átmosással tökéletesen megtisztíthatjuk. A forró vizes többszöri átmosás pedig a főzet idegen ízét szünteti meg. Ilyenkor a biztonsági szelepet, valamint a felső és alsó szűrőt, és annak perforációját is ajánlatos kimosni, kitisztítani egy kihegyezett fogpiszkálóval. Ez ugyanis nem növeli meg az apró lyukak méretét, ami egyáltalán nem kívánatos. A menetes záró fedélen levő biztonsági szelep átmosásával pedig a kazántúlnyomást lehet megelőzni, különben tömődés esetén a főző akár fel is robbanhat. A szelep általában a zárókupak belsejében található, és néhány csavar kihajtása után minden alkatrészéhez könnyű hozzáférni, letisztítani. A felső szűrő alatt is felgyűlhetnek vízkő rögök, amit a szűrő leemelése után könnyű eltávolítani.

További tanácsok az Ezermester oldalán.

Fontos szerepe van a felső szűrőnek is. Ennek tisztítása és karbantartása is rendszeres kell legyen.